Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΚΗΔΕΙΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΚΗΔΕΙΕΣ ΗΡΩΩΝ
ΜEΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜEΝΩΝ

Ημερομηνία Έκδοσης: Οκτώβριος 17, 2010

ΚΗΔΕΙΕΣ ΗΡΩΩΝ

Η κυπριακή γη δέχθηκε σήμερα στην αγκαλιά της άλλα τρία παλικάρια του ηρωικού 256 Τάγματος Πεζικού. Τρεις μέχρι πρότινος αγνοούμενους, ήρωες της πιο φονικής μάχης του 1974, στην περιοχή Λαπήθου - Καραβά, αποχαιρέτησαν σήμερα οι συγγενείς και οι συμπολεμιστές τους.

Ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων όταν ο πατέρας της 29 χρόνων τότε, φώναξε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας. Όρθωσε την Ελληνική ανδρεία μπροστά στα άρματα του εχθρού υπερασπιζόμενος της κωμοπόλεις Λαπήθου Καραβά. Ηρωισμό για τον οποίο η οικογένεια του είναι περήφανη, όπως ανέφερε ο γαμπρός του, Ανδρέας Θεοδώρου

Τα λείψανα του Γιώργου Μαυρομμάτη εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στη Λάπηθο. Ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Άλλο ένα παλικάρι του από τα 58 που έχασε το 256 Τάγμα Πεζικού υπερασπιζόμενο τις Κυπριακές Θερμοπύλες στις 6 Αυγούστου 1974.
Όλοι οι συμπολεμιστές μας ήταν ήρωες είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιζώντων Μιχάλης Πηλαβάκης
Στην επικήδεια ομιλία του ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης ανακοίνωσε την απόφαση της πολιτείας να τιμά της οικογένειες των ηρώων με το μετάλλιο του Προασπιστή της Κυπριακής Ελευθερίας.
Τον Γιώργο Μαυρομμάτη αποχαιρέτησαν επίσης το Κοινοτικό Συμβούλιο της γενέτειρας του Καλοπαναγιώτη, του Καλού Χωριού Λεύκας όπου έζησε καθώς και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Καλοπαναγιώτη.


Ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος, Αλέκος Τσιακκής, από τον Άγιο Θεόδωρο Λαπήθου,που έπεσε δολοφονημένος από τουρκικό βόλι στις έξι Αυγούστου του 1974.
Τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Λάπηθο, μαζί με αυτά άλλων δέκα παληκαριών.
Σήμερα κηδεύτηκαν, από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου στη Λευκωσία, ενώπιον συγγενών, συναγωνιστών και εκπροσώπων της Πολιτείας.

Ο Αλέκος Τσιακκής γεννήθηκε το 1924, και ως γνήσιος Έλληνας της Κύπρου, συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Το 1974, με την εκδήλωση της Τουρκικής Εισβολής, ο 50χρονος τότε, Αλέκος Τσιακκής, συμμετείχε στις φονικές μάχες της Λαπήθου, καθοδηγώντας και φροντίζοντας για τη διατροφή των στρατιωτών.

Τον Λούκα Τσιακκή αποχαιρέτισαν, ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, και η Σούλλα Μούρεττου, Δημοτική Σύμβουλος Λαπήθου.


Άλλο ένα όνομα στον κατάλογο των ηρώων της θρυλικής μάχης Λαπήθου-Καραβά.
Άγγελος Αγαθαγγέλου, έφεδρος στο 70 Τάγμα Μηχανικού.
Μαζί με άλλα 47 παλικάρια ανέλαβαν να ναρκοθετήσουν τα υψώματα προς απόκρουση της τουρκικής επεκτατικής μανίας.
Έπεσαν σε ενέδρα του βάρβαρου εισβολέα.
Κάποιοι γλύτωσαν, και για να γλυτώσουν κάποιοι άλλοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Ανάμεσα τους και ο Άγγελος

Με 36 χρόνια καθυστέρηση η μητέρα του Παρασκευού και τα τρία αδέλφια του δικαιούνται να νιώθουν περήφανοι. Ο δικός τους άνθρωπος πέρασε στο πάνθεο των ηρώων που υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου την πατρώα γη.

Τον ήρωα αποχαιρέτησε εκ μέρους της πολιτείας ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης καθώς και ο Δήμαρχος Λατσιών Παναγιώτης Κυπριανού.
Στεφάνια κατέθεσαν η πολιτεία και τα κόμματα, οργανωμένα σύνολα και φίλοι του, η ηρωίδα μάνα του και τα αγαπημένα του αδέλφια.
Ύστατο το χαίρε αλλά η υπόσχεση για άσβεστη μνήμη υπερτερεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου