Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ,Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΥΠΡΙΑ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΥΡΟΥΣΕ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
  Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
   
Η οικογένεια του Καποδίστρια είναι μια παλαιότατη Βυζαντινή οικογένεια που έφυγε κάποτε από το βυζάντιο και εγκαταστάθηκε στο Αρχαίο Δάλμαιο, στις Δαλματικές ακτές και αργότερα στο Capo dIstria, από όπου πήρε και το όνομα της διότι παλαιότερα λεγότανε Vittori. O πατέρας του ονομαζότανε Αντώνιο Μαρία Καποδίστρια και η μητέρα του ήταν από την Κύπρο, ονομαζότανε Διαμαντίνα (Αδαμαντία) Γονέμη. Έτσι ο Καποδίστριας ήταν μια ένωση Κέρκυρας και Κύπρου και αυτό έδωσε μια σφραγίδα στην εν συνεχεία συμπεριφορά του.
Η οικογένεια Καποδίστρια είναι γνωστή και από άλλους προγόνους του που αναφέρονται σε γεγονότα πριν και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Νικόλαος Καποδίστριας, είχε διαθέσει τεράστια ποσά στη Κωνσταντινούπολη για να απελευθερωθούν πολλοί Κρήτες που είχαν αιχμαλωτισθεί από τους Τούρκους μετά την επανάσταση του 1669 και είχαν οδηγηθεί στη Βασιλεύουσα. Ο Αλεβίζος Καποδίστριας που ξεσήκωσε σε επανάσταση τη Βόρειο Ήπειρο επικεφαλής των κατοίκων της Χιμάρας με τη βοήθεια Ενετών, αλλά και άλλοι επίσης αγωνιστές που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες.
Ο πατέρας του Καποδίστρια σπούδασε στην Ιταλία στο Πατάβιον (σήμερα Πάντοβα) Νομικά. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι όσα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν στην Ρουμανία, Αυστρία και Ιταλία την εποχή από 1300 ως 1500 και ανέτηξαν τις επιστήμες (Πανδιδακτήρια ονομάζοντο τότε και αργότερα πανεπιστήμια) Ιδρύθηκαν όχι από Ρουμάνους, Αυστριακούς ή Ιταλούς, αλλά από Έλληνες, ιδίως από τη Μικρά Ασία.
Ο πατέρας Καποδίστριας αφού σπούδασε στην Ιταλία επέστρεψε στην Κέρκυρα και άρχισε να ασχολείται με επαναστατικά κινήματα. Αυτός συνέταξε το 1800, μετά την υποτυπώδη απελευθέρωση της Κέρκυρας και τη θέση της υπό την υψηλή ηγεμονία του Σουλτάνου το πρώτο Σύνταγμα. Πήγε μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, το υπέβαλε στο σουλτάνο και αυτός το αποδέχτηκε .
Ο Ιωάννης ήταν ο δευτερότοκος υιός. Υπήρχε ο μεγαλύτερος, ο Βιάρος και ο μικρότερος, ο Αυγουστίνος. Ο Ιωάννης Καποδίστριας λοιπόν σπούδασε τα πρώτα γράμματα στο μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης όπου έμαθε πολύ καλά Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά και στη συνέχεια πήγε στη Πάντοβα και σπούδασε Ιατρική. Επέστρεψε δε στη συνέχεια στη Κέρκυρα όπου εξασκούσε την ιατρική αφιλοκερδώς γιατί ήταν πολύ πλούσιος. Είχε κτήματα στη Κέρκυρα αλλά και αλλού, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα Βαλκάνια.
Σε εκείνη τη περίοδο και έχοντας υπ όψιν του την ιστορία της οικογενείας του για την αναβίωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επιδίδεται με ζήλο στη προσπάθεια αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου