Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΟΥΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Η Κύπρος αναγέννησε την Αρτέμιδα

Η τραγική Αρτέμιδα θα είναι το πρώτο χωριό στην Ηλεία που θα έχει αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό που θα... παράγει νερό για άρδευση!

Το χωριό «τραγικό σύμβολο» της πύρινης καταστροφής στην Ηλεία, «υιοθετήθηκε» και αναγεννήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το χωριό «τραγικό σύμβολο» της πύρινης καταστροφής στην Ηλεία, «υιοθετήθηκε» και αναγεννήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η τραγική Αρτέμιδα θα είναι το πρώτο χωριό στην Ηλεία που θα έχει αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό που θα... παράγει νερό για άρδευση! Το χωριό που υπήρξε «τραγικό σύμβολο» της πύρινης καταστροφής του καλοκαιριού του 2007, «υιοθετήθηκε» και αναγεννήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα έργα παραδίδει σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας. Από την «πλατεία Κύπρου», όπως ονομάζεται πια η κεντρική πλατεία του χωριού, ο κ. Χριστόφιας, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, θα παραδώσει το έργο που υποσχέθηκε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος τον Σεπτέμβριο του 2007.

Το έργο κόστισε 14 εκατ. ευρώ, πολλά από τα οποία συγκεντρώθηκαν από προσφορές Κυπρίων. Συνολικά 47 κατοικίες επιδιορθώθηκαν ή ξαναχτίστηκαν με τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αρτέμιδα.

Επίσης, αποκαταστάθηκαν 36 αποθήκες, η εκκλησία, το ελαιοτριβείο και ο κοινοτικός ξενώνας καθώς και η πλατεία που είχε ολοσχερώς καταστραφεί από τη φωτιά. Επιπλέον, έχει ήδη εγκριθεί η κατασκευή αποχέτευσης, καθώς και επεξεργασίας λυμάτων για αρδεύσιμο νερό!

Στα σπίτια που επιδιορθώθηκαν, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβλέψει ακόμη και την επίπλωση.

Για τις μόνιμες κατοικίες που δεν επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένες, πραγματοποιήθηκε η αισθητική αποκατάστασή τους, προκειμένου να μη φαίνεται έντονα η διαφορά. Πέραν όλων αυτών, η Κύπρος έχει αναλάβει και την πληρωμή του ΕΛ.ΓΑ. Μέχρι το 2011, οι αποζημιώσεις των αγροτών για την απώλεια του εισοδήματός τους πληρώνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στα... προσεχώς θα μείνουν βέβαια κάποιες εκκρεμότητες. Οταν θα ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης, θα γίνει και η οδοποιία του κεντρικού δρόμου του χωριού, ο οποίος λέγεται ότι θα ονομαστεί «οδός Τάσσου Παπαδόπουλου».

Μ. ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου