Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 200 ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Ελλάδα σε ουκρανικό μουσείο

Με χορηγία από το Ιδρυμα Λεβέντη εγκαινιάστηκε πρόσφατα το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

Η αίθουσα ελληνικών αρχαιοτήτων.
Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι εργασίες της κτιριακής ανακαίνισης και της μουσειολογικής αποκατάστασης υπό τη διαρκή εποπτεία του καθηγητή Βάσου Καραγιώργη, του εμπνευστή και διεκπεραιωτή αυτής της λαμπρής πρωτοβουλίας.

Στον αγιασμό και στην όμορφη τελετή που ακολούθησε ήταν παρόντες ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, ο νομάρχης, ο δήμαρχος της Οδησσού, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, μέλη του Κοινοβουλίου και πολλοί επίσημοι.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη και πολλά μέλη της γνωστής οικογένειας των εθνικών ευεργετών, όπως και η κ. Ετμέ Λεβέντη, η μόνιμος εκπρόσωπος της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων και συμπαραστάθηκαν διακριτικά σε όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών αυτής της μεγάλης για τον Ελληνισμό στιγμής.

Ολοι οι Ουκρανοί επίσημοι που παρακολούθησαν την τελετή επαίνεσαν το Ιδρυμα Λεβέντη για τη γενναιοδωρία του και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τη χώρα τους με τον Ελληνισμό από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Ο νομάρχης Οδησσού απένειμε κατά τη διάρκεια της τελετής το ανώτατο παράσημο της νομαρχίας στον πρόεδρο του Ιδρύματος Λεβέντη, Αναστάσιο Λεβέντη, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της Οδησσού που παρακολούθησαν την τελετή μπροστά στα κλασικού ρυθμού προπύλαια του μουσείου, με φόντο τις σημαίες της Ουκρανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης με το παράσημο Μαρασλή, δίπλα στο πορτρέτο του Γρηγόρη Μαρασλή
Στον προθάλαμο του μουσείου βρίσκεται σε περίοπτη θέση η προτομή του Ελληνα δημάρχου Γρηγόρη Μαρασλή, που ίδρυσε το μουσείο, το 1883, και το πορτρέτο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λεβέντη, επί προεδρίας του οποίου το Ιδρυμα αποφάσισε την ανακαίνιση του μουσείου.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε στην ομιλία του ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ιδρύματος είναι η συντήρηση και η προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Η διαχρονική επίδρασή του πάνω στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι σήμερα διεθνώς αποδεκτό φαινόμενο. Με την προσαρμογή του Ελληνισμού στην πολυπολιτισμική παραγματικότητα, ο Ελληνισμός γίνεται σύμβολο όχι ενός στενού εθνικισμού, αλλά ενός πολιτισμού προσαρμοσμένου στον πολιτισμικό χαρακτήρα των λαών της Μεσογείου και του ευρύτερου δυτικού κόσμου.

Ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης τόνισε τη σημασία της δωρεάς του Ιδρύματος Λεβέντη και υπογράμμισε: «Τόσο η Ουκρανία όσο και η Κύπρος είναι μικρές χώρες, που δεν έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακά επιτεύγματα σε άλλους τομείς, αλλά κρατάμε ασφαλώς, πολύ καλή θέση στην Ιστορία του πολιτισμού.

Εχουμε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί, όταν προβληθεί κατάλληλα, όχι μόνο να συμβάλει στην εθνική αφύπνιση και αυτοπεποίθηση, αλλά και να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Πολλά μπορεί να γίνουν σ' αυτόν τον τομέα και η συμβολή της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιστήμης θα είναι -πρέπει να είναι από κάθε άποψη ευεργετική, αλλά και απαραίτητη».

Η πρόσοψη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Οδησσού
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού Λάζαρος Κολώνας που παρευρέθη στην εκδήλωση, τόνισε τη σημασία των προσπαθειών του Ιδρύματος Λεβέντη στη συντήρηση και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε διάφορα μέρη του κόσμου και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, πολύ σύντομα, θα καταρτίσει πρόγραμμα αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι Ελληνες εγκαθίδρυσαν αποικίες από τον 7ο αι. π.Χ.

Τα έργα ελληνικής τέχνης που φυλάσσονται στο Μουσείο της Οδησσού μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο πολιτισμού που αναπτύχθηκε σ' αυτές τις ελληνικές αποικίες για περίπου οκτώ αιώνες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού είναι το πλουσιότερο μουσείο της Ουκρανίας σε ελληνικές αρχαιότητες. Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια μικρή, αλλά σημαντική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων που δωρήθηκαν στο μουσείο τα τέλη του 19ου αιώνα.

Την εντυπωσιακή μουσειολογική αποκατάσταση του μουσείου ανέλαβε ο Ελληνας μουσειολόγος Μωυσής Καπόν μαζί με συνεργείο τεχνικών από την Ελλάδα. Ολες οι προθήκες της έκθεσης κατασκευάστηκαν στην Αθήνα.

Δύο χρόνια πριν έχει εκδοθεί, με έξοδα του Ιδρύματος Λεβέντη, εικονογραφημένος κατάλογος του μουσείου στα αγγλικά, που θα το κάνει γνωστό διεθνώς.

Ο Αναστάσιος Λεβέντης ευχαρίστησε τους Ουκρανούς επισήμους για την εγκάρδια συνεργασία τους και υποσχέθηκε ότι, μέσα στο 2004, το Ιδρυμα Λεβέντη θα αναλάβει τη δαπάνη για την εγκαθίδρυση στο μουσείο σύγχρονου εργαστηρίου συντήρησης αρχαίων αντικειμένων.

Με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Οδησσού αρχίζει μια νέα περίοδος προβολής και έρευνας του ελληνικού πολιτισμού, πέρα από το Αιγαίο. Η ενίσχυση και η προβολή τέτοιων δραστηριοτήτων είναι το πρώτιστο μέλημα όσων Ελλήνων βρίσκονται στο παρόν και πιστεύουν στο μέλλον.


ΑΝΝΑ ΣΤΑΦΙΔΑ-ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2003


Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου