Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ο ΗΡΩΑΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Δάκρυσαν και οι πέτρες...

| Εκτύπωση | 14/07/2011 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Χιλιάδες κόσμου που παρευρέθηκαν στη κηδεία του αείμνηστου Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη ζήτησαν με οργή την τιμωρία των ενόχων της τραγωδίας. «Σε δολοφόνησαν, γιε μου, και σένα και τα άλλα παλικάρια», είπε ο πατέρας του, ενώ ο γιος του Νικόλας πήρε όρκο πάνω από το φέρετρο ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν». Είπε στο νεκρό πατέρα του μόλις συναντήσει τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τους άλλους ήρωες που «πότισαν το δένδρο της Λευτεριάς», να τους πει ότι «ο σπόρος τους δεν πήγε χαμένος» και ότι «ο ελληνισμός δεν θα χαθεί, γιατί ο Έλληνας γεννήθηκε αγωνιστής». Η κηδεία έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου στη Λεμεσό και οι χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους γύρω δρόμους. Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Η σορός συνοδεύθηκε από άγημα της Εθνικής Φρουράς.
Με τις λέξεις «άξιος-αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκε το πλήθος τη σορό του Διοικητή του Ναυτικού. Όταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης άρχισε να εκφωνεί τον επικήδειο, μερίδα του πλήθους τον καλούσαν να «σιωπήσει», φωνάζοντας ρυθμικά «ένοχος» και «αίσχος». Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν η σύζυγος του Ιωαννίδη, Μαρία, πήγε πλάι στον Αρχηγό και αφού πήρε το μικρόφωνο κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει σεβασμό στην κηδεία. «Ο Αρχηγός είναι Έλληνας αξιωματικός και ο σύζυγός μου θα έδινε τη ζωή του για την Ελλάδα. Γι’ αυτό αφήστε τον Αρχηγό να μιλήσει», είπε, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σεβαστεί την επιθυμίας της.

Συντετριμμένος ο Αρχηγός

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ήταν συντετριμμένος κατά τη διάρκεια της κηδείας και αποχώρησε κατηφής και φανερά στεναχωρημένος, μέσα από το πλήθος, συνοδευμένος από μέλη στρατιωτικούς που έκαναν κλοιό γύρω του. Μάλιστα σε κάποιες στιγμές υποβασταζόταν από στελέχη της Δύναμης. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην ομιλία του είπε ότι «η Κύπρος με οδύνη αποχαιρετά έναν πραγματικό ήρωα που έπεσε στην εκτέλεση του καθήκοντος έχοντας επίγνωση του κινδύνου. Ο Αντιστράτηγος Τσαλικίδης ανέφερε και τα εξής: «Πιστός στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού παρέμεινε όρθιος, σωστός κυβερνήτης, πραγματικό παλικάρι στη δύσκολη ώρα. Έσωσε όσους από τους ναύτες του μπορούσε και έμεινε εκεί φωτεινός φάρος να μας οδηγεί και να μας θυμίζει το καθήκον μας προς την πατρίδα».
Θα έλεγα χαλάλι…
«Αν σκοτωνόσουν για την ελευθερία της πατρίδας, θα έλεγα χαλάλι», είπε ο πατέρας του νεκρού Νίκος Ιωαννίδης στον αποχαιρετιστήριο λόγο του. «Όμως, Ανδρέα μου, τόσο εσένα όσο και τα άλλα έντεκα παλικάρια σάς δολοφόνησαν», είπε, και πρόσθεσε: «Εμείς τώρα απαιτούμε παραπομπή των ενόχων στη Δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν για τις πράξεις και παραλείψεις τους και τότε ίσως βρει και η δική σας ψυχή ανάπαυση. Ανδρέα μου, ήσουν τον τελευταίο καιρό πολύ στενοχωρημένος και παρόλο που δεν συνήθιζες να μιλάς για στρατιωτικά θέματα μού είπες ότι αν δεν μετακινήσουν το θάνατο από τη Βάση μας, θα υποβάλω παραίτηση».
«Οι ένοχοι θα πληρώσουν»
Απευθυνόμενος στο νεκρό πατέρα του, ο γιος του Νικόλας, που είναι δικηγόρος, τόνισε ότι η οικογένεια όλη είναι περήφανη για τον πατέρα του. «Μας λένε κουράγιο και να είμαστε περήφανοι». Δεν χρειαζόταν, όμως, να πεθάνει, να δολοφονηθεί στυγνά και δεν ήταν απαραίτητο να γίνει κομμάτια για να αισθανθεί υπερηφάνεια, όπως είπε, ο ίδιος, η μητέρα του και τα αδέλφια του Κυριακή και Χριστόφορος. Στο ερώτημα γιατί έγινε η έκρηξη, θα απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες, τόνισε, και συνέχισε: «Παίρνουμε όρκο η οικογένεια πάνω στο φέρετρο ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν». Στα συνεχή ξεσπάσματα του κόσμου να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ο Νικόλας είπε: «Απαιτήστε την παραδειγματική τιμωρία των ανεύθυνων και ανίκανων κυβερνώντων, αλλά μην το μετατρέψετε σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, γιατί κανείς δεν το θέλει αυτό, μόνο δικαιοσύνη ζητούμε».
Του βατραχανθρώπου ο θάνατος…
ΜΑΖΙΚΑ το «παρών» τους έδωσαν στην κηδεία οι παλαιοί βατραχάνθρωποι (ΟΥΚ) της Εθνικής Φρουράς. Εκ μέρους των εφέδρων βατραχανθρώπων, ο Φαίδωνας Μιχαήλ είπε στον αποχαιρετιστήριο λόγω του ότι «σήμερα είναι γιορτή, γιατί του βατραχανθρώπου ο θάνατος, θάνατος δεν λογίζεται». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, η Κύπρος πληγώνει τα παιδιά της και εσένα σε πλήγωσε πολύ. Δεν σκοτώθηκες στη μάχη του πολέμου όπως σε είχε τάξει η συνείδηση σου, οι αρχές και οι αξίες σου, σκοτώθηκες στη μάχη του παραδειγματισμού και της αφύπνισης. Οι τιμές στο παλικάρι της Γιαλούσας δεν αποδίδονται με ξεθωριασμένα λόγια και όμορφους επικήδειους. Θα αποδοθούν όταν το ωστικό κύμα της περασμένης Δευτέρας συνεχίσει και παρασύρει τη διαφθορά, την αποχαύνωση και μέσα από τα κατάλοιπα που θα αφήσει πίσω του θα αναδυθεί ο νέος κόσμος όπως ακριβώς ο βατραχάνθρωπος αναδύεται για την ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου