Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΗ ΟΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ ......... ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΑΡΧΗΓΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΕΥΑΓΟΡΑΣ

ΙΣΟΚΡ 9.65–69

Σύντομη ανακεφαλαίωση των κατορθωμάτων του Ευαγόρα
Μτφρ. Α.Μ. Γεωργαντόπουλος, Μ. Πρωτοψάλτης & Ι. Ιωαννίδη–Φαληριώτη. [1939] χ.χ. Ισοκράτης. Λόγοι. ΙΙ, Αρεοπαγιτικός, Ευαγόρας, Ελένη, Πλαταϊκός, Περί του ζεύγους. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια. Αθήνα: Ζαχαρόπουλος.
Και μα την αλήθεια, πώς μπορεί κανείς να επιδείξη φανερώτερα την ανδρείαν ή την φρόνησιν ή όλη την αρετήν του Ευαγόρα παρά με τέτοια κατορθώματα και με κινδύνους; Διότι δεν θα φανή, ότι υπερτέρησε μονάχα εις τους άλλους πολέμους, αλλά και εις τον πόλεμον των ηρώων, ο οποίος εξυμνείται από όλους τους ανθρώπους. Διότι αυτοί με όλην την Ελλάδα εκυρίευσαν μόνην την Τροίαν, ο δε Ευαγόρας με μίαν πόλιν επολέμησεν εναντίον όλης της Ασίας. Ώστε αν τόσοι πολλοί ήθελαν να εγκωμιάζουν αυτόν, όσοι εγκωμιάζουν εκείνους, θα αποκτούσε πολύ μεγαλυτέραν δόξαν από αυτούς.
Διότι ποιον θα βρούμε από αυτούς, που ήκμασαν τότε, αν αφήσωμεν τα παραμύθια και εξετάσωμεν την αλήθειαν, ότι έχει κάμει τέτοια κατορθώματα, ή ότι έχει γίνει αίτιος τόσων μεγάλων μεταβολών εις τα πράγματα; Διότι αυτός τον εαυτόν του μεν έκαμε βασιλέα από ιδιώτην, ολόκληρον δε το γένος του, το οποίον είχεν αποκλεισθή από την διοίκησιν, επανέφερε πάλιν εις τας τιμάς, που του έπρεπαν, και τους πολίτας από βαρβάρους τους έκαμεν Έλληνας, από ανάνδρους εμπειροπολέμους, από ασημάντους ονομαστούς, τον δε τόπον που τον παρέλαβε εντελώς ακοινώνητον και εξαγριωμένον όλως διόλου, τον έκαμεν ημερώτερον και μαλακώτερον, ακόμη δε εκτός αυτού, αφού ήλθεν εις πόλεμον με τον βασιλέα, τόσον καλά τον απέκρουσεν, ώστε να γίνη αλησμόνητος ο περί την Κύπρον πόλεμος, όταν δε ήτο σύμμαχος αυτού, υπήρξε τόσον χρησιμώτερος από τους άλλους, ώστε ομολογουμένως να συνεισφέρη εις αυτόν δύναμιν κατά την ναυμαχίαν της Κνίδου, μετά την οποίαν ο βασιλεύς έγινε κύριος όλης της Ασίας, οι Λακεδαιμόνιοι αντί να κυριεύσουν την ήπειρον, ηναγκάσθησαν να διακινδυνεύουν την ιδικήν των χώραν, οι Έλληνες αντί να υποδουλωθούν, επέτυχαν αυτονομίαν, και οι Αθηναίοι τόσο πολύ προώδευσαν, ώστε οι πρότερον άρχοντές των να έλθουν διά να δώσουν την εξουσίαν.
Ώστε, αν κανείς μ' ερωτούσε, τι νομίζω, ότι είναι το μέγιστον από τα κατορθώματα του Ευαγόρα, ποιο από τα δυο, αι φροντίδες και αι προπαρασκευαί εναντίον των Λακεδαιμονίων, ένεκα των οποίων είχαν γίνει τα προλεχθέντα, ή ο τελευταίος πόλεμος, ή η κατάληψις της βασιλείας, ή όλη η διοίκησις των πραγμάτων, θα ερχόμουνα εις μεγάλην απορίαν, διότι μου φαίνεται κάθε φορά, ότι είναι μέγιστον και άξιον πλείστου θαυμασμού εκείνο απ' αυτά, εις το οποίον θα στρέψω την προσοχήν μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου