Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη έχει επιχορηγήσει εργασίες αποκατάστασης πολλών μνημείων της κλασσικής και βυζαντινής αρχαιότητας.
Η συνεισφορά του Ιδρύματος ήταν καθοριστική στην αναστήλωση της “Αρχαίας Αγοράς και του Ρωμαϊκού Ωδείου της Θεσσαλονίκης”, στην αναστήλωση μέρους της κιονοστοιχίας  της “Βασιλικής Β'” στους Φιλίππους Καβάλας καθώς και στην κατασκευή στεγάστρου για την προστασία του ψηφιδωτού δαπέδου της Βασιλικής Παύλου στον ίδιο χώρο,  η οποία πραγματοποιήθηκε με τη ουσιαστική συνδρομή του Ιδρύματος.
Σημαντική ήταν και η χορηγία για την ναυπήγηση και τα πειραματικά ταξίδια του πλοίου “Κυρήνεια ΙΙ”, ενός πιστού αντίγραφου αρχαϊκού πλοίου των κλασσικών χρόνων.
Στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, έχει δοθεί επιχορήγηση για την αναστήλωση κίονα τού Ναού του Ολυμπίου Διός, καθώς και του στεγάστρου του Φιλιππείου.
Επίσης το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη έχει συνεισφέρει σημαντικά σε πολλές ανασκαφές στην Κύπρο, όπως στη Μαα- Παλαιόκαστρο, στην Καλαβασό - Τέντα, στην Κάτω Πάφο και στην Ακρόπολη του Κούριου για την αναστήλωση του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη.
Το Ίδρυμα έχει ακόμη επιχορηγήσει την αναστήλωση και την συντήρηση πλήθος ιστορικών εκκλησιαστικών μνημείων στη Κύπρο και την Ελλάδα.  Η εκκλησία της Περιστερώνα στη Κύπρο, η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, το Παλαιομονάστηρο στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων, ο Άγιος Παντελεήμονας στη Θεσσαλονίκη, η Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους,  ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός στην Αίγινα, η Μεταμόρφωση Σωτήρος στο Αλεποχώρι Αττικής είναι μερικά από τα εκκλησιαστικά κτίσματα που το Ίδρυμα επιδότησε την επισκευή και συντήρηση τους.
Επιπλέον, επιχορηγήθηκε η αποκατάσταση του καμπαναριού και των αγιογραφιών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας “Άγιος Γεώργιος” στη Βενετία.
Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχει χρηματοδοτήσει την αναστήλωση και την συντήρηση διαφόρων σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων όπως της Ιεράς Μονής του Αγίου Λαυρεντίου” στο Πήλιο (17ος αιώνας), του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος στο Λιγουρίο Αργολίδος (αρχές 12ου αιώνα) , την αρχιτεκτονική μελέτη που απαιτείτο για την αναστήλωση των Βυζαντινών Ναών του “Αγίου Νικολάου” και  “Κοιμήσεως Θεοτόκου” στην περιοχή Οξύλιθος Ευβοίας, την μεσαιωνικής εποχής Ιερά Μονή “Παναγιά Κατακεκρυμένη” στο Άργος, την συντήρηση των τοιχογραφιών των Ιερών Ναών  “Αγίου Χαραλάμπου” και “Αγίου Νικολάου” στο Πέραμα Ιωαννίνων.
Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη έχει παράσχει την αρωγή του προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους διαμέσου ποικίλων  προγραμμάτων όπως: των εργασιών αναστήλωσης του παλαιού νερόμυλου της Μονής, των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου της όπου φιλοξενούνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας  καθώς και των εργασιών συντήρησης  διαφόρων μικρότερων κτηρίων, παλαιών εγκαταστάσεων υδροδότησης, στοών κ.α.        
Σημαντική βοήθεια δόθηκε και για στην αποκατάσταση του  Ρωμαϊκού Ωδείου της αρχαίας Φιλιππούπολης στο σημερινό Πλόβντιβ της Βουλγαρίας