Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΒΙΑΣ ΛΙΒΑΔΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΙΑ ΛΙΒΑΔΑ, ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΔΗΛΩΣΗ   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  
24/09/2009
Δ Ε Λ Τ Ι Ο      Τ Υ Π Ο Υ 
Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Βία Λιβαδά, γνωστού στους Ασπροπύργιους, από το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» του Δήμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένας πραγματικός Φίλος του Ασπρόπυργου, ένας Άνθρωπος, που λάμπρυνε –με την παρουσία και το λόγο του- το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» του Δήμου μας, άφησε τα εγκόσμια, μετά από πολύμηνη μάχη με τη λευχαιμία, στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας.
Έφυγε, με ανεκπλήρωτα οράματα και αδικαίωτες προσδοκίες, για τη Λευτεριά της Πατρίδας του, και με τεράστια αγωνία, για την πορεία του Ελληνισμού. Σε όλη του τη ζωή, πορεύτηκε με το κεφάλι ψηλά, αλλά και με τη διακριτικότητα και τη σεμνότητα που είναι ίδιον των ανιδιοτελών Πατριωτών. Γι αυτό, στο στερνό του ταξίδι, τον συνόδευσαν, οι περγαμηνές της ανδρείας, που τις κατέκτησε, πρώτα στα πεδία των μαχών για τη λευτεριά του Τόπου του, κι ύστερα με την πένα του, για όλα τα κορυφαία θέματα της Ρωμιοσύνης.
Σήμερα, που η μαρτυρική μεγαλόνησος θρηνεί, ένα άξιο της Πατρίδας τέκνον, οι Έλληνες, όπου γης, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, αλλά και όσοι τον συναντήσαμε,  στα εμπνευσμένα γραφτά του, συμμετέχουμε στο θρήνο, για την απώλεια του αγωνιστή της ελευθερίας της Κύπρου, του Ανθρώπου με το σπάνιο ήθος, του ανήσυχου Επιστήμονα, που αφήνει πίσω του, Παράδειγμα και Έργο.
Εκ μέρους του Ασπρόπυργου, που θα τον θυμάται πάντα, στέλνω μήνυμα, στον Δρα Βάσο Λυσσαρίδη, που τον αποχαιρετά, για λογαριασμό όλου του Έθνους, ότι εμείς, οι Φίλοι του Βία Λιβαδά, σε αυτήν την Πόλη, θα συνεχίσουμε τους αγώνες, στους οποίους αφιέρωσε τη ζωή του! Ακόμη, εκφράζω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην Οικογένειά του, και σε όσους μοιράστηκαν τους μακροχρόνιους και συνεπείς, εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του.
Αιωνία η μνήμη του»!
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ, ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ.

Ο Βίας Λιβαδάς γεννήθηκε σε χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, από το ΄74 ως σήμερα κατεχόμενο από την Τουρκία. Αποφοίτησε από το ελληνικό Γυμνάσιο της Αμμοχώστου.
Πήρε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 - 1959), στη Λευκωσία και στο ένοπλο αντάρτικο. Τον συνέλαβαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες, που τον έσυραν σε δίκη, και καταδίκασαν  σε ισόβια φυλάκιση. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αγγλίας, όπου παρέμεινε φυλακισμένος για δύο χρόνια. Αποφυλακίστηκε με το τέλος του Αγώνα, το 1959, κι επέστρεψε στην Κύπρο. Το 1964 υπηρέτησε εθελοντής στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, κατά την τουρκική ανταρσία, αφού εκπαιδεύτηκε από τον ελληνικό στρατό. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και παρακολούθησε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, για πολλά χρόνια μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου του. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ.

Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν:
- Αντίστροφη πορεία, Κύπρος, 1986.
- Πορεία προς την Αμμόχωστο, Εκδόσεις Γκοβόστης, Αθήνα 2001.
- Η κυπριακή επιχείρηση και η ανταπόκρισή της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, Κύπρος 2003.
- Συμμετοχικό Μάνατζμεντ, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2004.
- Δικαίωμα στ' όνειρο, 2004.
-Κύπριοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κρατούμενοι, στις βρετανικές φυλακές, 1956-1959 (Cypriot and Irish Political prisoners in british prisons 1956-1959).  
  
                                       ΑΠΟ  ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΟΥ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου