Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

φανείς ήρωες
Έρση Δημητριάδου

Στις 26 Νοεμβρίου 2008, στην κατάμεστη από Κερυνειώτες αίθουσα εκδηλώσεων «Σόλων Τριανταφυλλίδης» της Τράπεζα Κύπρου, ο Δήμος Κερύνειας τίμησε σε μία σεμνή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή εξήντα-δυο δημότες της πόλης που έδωσαν τη ζωή τους ή που αγνοούνται από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1939-1945, τις διακοινοτικές ταραχές του 1964-1965, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. 
Από τους εξήντα-δυο δημότες που τίμησε ο Δήμος Κερύνειας, πέντε έπεσαν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δυο κατά τις διακοινοτικές ταραχές. Ένας Κερυνειώτης αγνοείται από το 1965 ενώ ένας φονεύθηκε στις 15 Ιουλίου 1974 κατά το πραξικόπημα. Πενηντατρείς Κερυνειώτες φονεύθηκαν ή αγνοούνται από την Τουρκική εισβολή  και την περίοδο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 1974. Εικοσιτρείς από αυτούς είναι πολίτες ανάμεσα τους και τέσσαρις γυναίκες. Από τους δέκα κληρωτούς και έφεδρους πεσόντες στην τουρκική εισβολή, μόνο τέσσερις έπεσαν μαχόμενοι κατά του εισβολέα. Οι άλλοι έξι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό ή μέλη της ΤΜΤ. Δεν γνωρίζουμε το ιστορικό εξαφάνισης, συνθήκες σύλληψης, κρατήσεις, ίσως ακόμη και εκτέλεσης των 37 άλλων δημοτών της πόλης των οποίων η τύχη ακόμη αγνοείται.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν ή αγνοούνται από την τουρκική εισβολή, οι οικογένειες, οι δημότες και οι φίλοι της Κερύνειας συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να απαιτούν να μάθουν τι απόγιναν οι οικείοι τους, οι σύζυγοι, οι πατεράδες, οι μητέρες, οι αδελφοί, οι αδελφές, οι φίλοι, οι φίλες, οι συμμαθητές.
Πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μιλτιάδης και Ροδίων Γεωργιάδης του Προκόπη Γεωργιάδη από τη Λεμεσό και της Θέκλας Χατζηγιώρκη εκ μητρός το γένος Κιρικίτσου, από την Κερύνεια. Γεννήθηκαν στη Λεμεσό, ο πρώτος στις 30 Ιουνίου, 1918 και ο δεύτερος στις 17 Μαρτίου, 1917. Ο Μιλτιάδης ήταν απόφοιτος της Σιβιτανιδείου Επαγγελματικής Σχολής Αθηνών ενώ ο Ροδίων ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαζί κατατάχτηκαν εθελοντές στον ελληνικό στρατό και πολέμησα στο Αλβανικό μέτωπο. Το 1943 προδομένοι για την αντιστασιακή δραστηριότητα τους, συνελήφθηκε από τους Γερμανούς στην Αθήνα, πέρασαν στα χέρια της Γκεστάπο και κατάληξαν στις φυλακές του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία. Ο Ροδίων πέθανε από φυματίωση στις 16 Οκτωβρίου 1944, ενώ τον ίδιο μήνα χάθηκαν και τα ίχνη του Μιλτιάδη που πιστεύεται πως και αυτός πέθανε από φυματίωση.
Πέτρος Πατσαλίδης του Γιάννη Πατσαλίδη και της Ιουλιανής Παναγή. Γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 21 Αυγούστου 1900. Εθελοντής στον ελληνικό στρατό κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα και υπηρέτησε στη Μακεδονία. Συνελήφθηκε από τους Γερμανούς στην Αθήνα και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στην Κόρινθο. Αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Πράγα οπού και δολοφονήθηκε από τους Ναζί στις 30 Μαρτίου 1942. Άφησε πίσω τη σύζυγό του Πελαγία Σάββα Χατζηνικόλα Κόκκινου, τους δυο γιους του Σάββα και Ανδρέα οι οποίοι ήταν και αυτοί εθελοντές στο Κυπριακό Σύνταγμα, όπως επίσης και τις τέσσερις του κόρες, την Ιουλία, την  Έλλη, τη Θεοδώρα και τη Μαρούλα.
Νικόλας Σφογγαράς του Χαράλαμπου Σφογγαρά και της Στυλιανής Παύλου. Γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 26 Μαΐου 1904. Εθελοντής στο Κυπριακό Σύνταγμα βρέθηκε στη Λιβύη όπου και σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας στις 25 Δεκεμβρίου 1940. Άφησε πίσω τη σύζυγό του Μαρία Λαούτα από τον Παλαιόσοφο και τα πέντε του παιδιά. Την Αναστασία, που ο γιος της Νίκος αγνοείται από τον Ιούλιο του 1974, τον Χρίστο, τη Χαραλαμπία, τον Γιώργο και τον Γιάννη.
No photo
Παράσχος Σοφοκλέους του Σοφοκλή Χατζηπαρασκευά και της Φανούς Χατζηχαράλαμπου Λεμεσιανού. Γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1910 και εθελοντής στο Κυπριακό Σύνταγμα σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας στις 4 Νοεμβρίου του 1940, στη Λιβύη. Άφησε πίσω τη σύζυγο του Ξανθίππη Χαράλαμπου Κυπριανού από τη Λάπηθο και την κόρη του Τασούλα.
Πεσόντες κατά το 1964-1965
Κώστας Γαλακτίου, του Μιχάλη Γαλακτίου και της Ελέγκας Καζινιέρι. Γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 31 Ιανουαρίου 1913. Φονεύθηκε από φιλικά πυρά, κατά λάθος, από τις άτακτες ομάδες της ΕΔΕΚ στον Προφήτη Ηλία στις 25 Απριλίου 1964, στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίθεσης για επανάκτηση του φρουρίου του Άγιου Ιλαρίωνα. Άφησε πίσω τη σύζυγο του Μαρία Χριστόδουλου Αλεξάνδρου από τα Φτέριχα, και τρία παιδιά. Τον Γιαννάκη, τον Δημητράκη αγνοούμενο μέχρι το 2007 και την Παναγιώτα. Η πόλη τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στον καινούργιο της λιμενοβραχίονα.
Και   Αντρέας Λιβέρδος, του Κυριάκου Λιβέρδου και της Αγγελικής Σιακαλλή από την Κλεπίνη. Κληρωτός λοχίας στο 236 Τάγμα Πεζικού, άγαμος. Υποψήφιος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Κλεπίνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1945. Φονεύθηκε από τους Τούρκους στα φυλάκια αντιπαράθεσης στο θύλακα της Λεύκας στις 15 Μαρτίου 1965. Η πόλη τον τίμησε δίνοντας το όνομα του στο δρόμο που χώριζε το Δημοτικό Σχολείο από το Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας. Εις μνήμη του ονομάστηκε και το στρατόπεδο της 33ης Μοίρας Καταδρομών στο Πέλλαπαϊς.
Αγνοούμενος από το 1964
 
Κωστάκης Βιολάρης. Πολίτης από την Θέρμια. Απήχθηκε από τους Τούρκους στασιαστές όταν μπήκε κατά λάθος στον Τουρκικό τομέα της Λευκωσίας. Από τότε αγνοείται η τύχη του.
Πεσόν στο πραξικόπημα
Ευγένιος Σωτηρόπουλος, του Θεοχάρη Σωτηρόπουλου και της Χριστίνας Ιωάννου Τσιτή. Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1937 στην Κερύνεια. Φονεύθηκε κατά το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, 1974 και ενταφιάστηκε σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης μαζί με άλλους φονευθέντες κατά την αδελφοκτονία. Άφησε πίσω τη σύζυγο του Μάρω Μαραθεύτου από την Λευκωσία, την κόρη του Παναγιώτα και τον γιο του Θεοχάρη.
Κληρωτοί πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή το 1974
Χρίστος Καρεφυλλίδης, του Γιάννη Καρεφυλλίδη και της Έλλης Αχιλλέως Δωροθέου. Κληρωτός στο Ναυτικό, 20 ετών, άγαμος. Υπηρετούσε τη θητεία του στη Ναυτική Βάση Κερύνειας με καθήκοντα στη τορπιλάκατο 3. Εθεάθη για τελευταία φορά με το πλήρωμα της τορπιλακάτου Τ.3. Έπεσε υπερασπίζοντας την Κερύνεια όταν η τορπιλάκατος κτυπήθηκε από τα τουρκικά αντιτοπριλλικά τα ξημερώματα της 20 Ιουλίου 1974. Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί.
Φοίβος Φιερός, του Μιχάλη Φιερού και της Ρήνας Νεοκλή Λοΐζου. Κληρωτός στο Ναυτικό, 20 ετών, άγαμος. Καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ. Υπηρετούσε τη θητεία του στη Ναυτική Βάση Κερύνειας με καθήκοντα στη τορπιλάκατο 3. Εθεάθη για τελευταία φορά με το πλήρωμα της τορπιλακάτου Τ.3. Έπεσε υπερασπίζοντας την Κερύνεια όταν η τορπιλάκατος κτυπήθηκε από τα τουρκικά αντιτοπριλλικά τα ξημερώματα της 20 Ιουλίου 1974.  Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί.
Μιχαλάκης Χαραλαμπίδης, του Γιώργου Χαραλαμπίδη και της Ελένης Χριστοδούλου. Κληρωτός της 33ης Μοίρας Καταδρομών, 20 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στο Καζάφανι στις 23 Ιουλίου 1974. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μετά από ενέδρα από μέλη της ΤΜΤ στο Καζάφανι. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Καζάφανι  και η ταυτότητά του εξακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA. Ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβου στις 22 Ιουλίου 2007.
Έφεδροι πεσόντες κατά την Τουρκική  εισβολή το 1974
Δημητράκης Γαλακτίου, του Κώστα Γαλακτίου, πεσόντα κατά τις διακοινοτικές ταραχές το 1964, και της Μαρίας Χριστόδουλου Αλεξάνδρου. Έφεδρος στο Ναυτικό, 24 ετών, άγαμος. Εργαζόταν στην Κερύνεια. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 23 Ιουλίου 1974 στο Καζάφανι. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Καζάφανι και η ταυτότητά του εξακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA. Ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβου στις 8 Αυγούστου, 2007.
Γιώργος ‘Κόκος’ Νικολάου, του Σωκράτη Νικολάου και της Μερόπης Συμεού. Έφεδρος στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, 21 ετών, άγαμος. Σπούδαζε αρχιτεκτονική στη Σχολή  Δοξιάδη στην Αθήνα. Εθεάθη για τελευταία φορά στις μάχες του Συχαρί στις 23 Ιουλίου 1974 και βάσει μαρτυρίας έπεσε υπερασπίζοντας την πατρίδα. Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί.
Σωτήρης Νικολάου, του Σωκράτη Νικολάου και της Μερόπης Συμεού. Αδελφός του Γιώργου. Έφεδρος στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, 23 ετών, άγαμος. Εθεάθη μαζί με τον αδελφό του για τελευταία φορά στις μάχες του Συχαρί στις 23 Ιουλίου 1974 και βάσει μαρτυρίας έπεσε υπερασπίζοντας την πατρίδα. Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί.
Σωτήρης Σπύρου, του Ανδρέα Σπύρου και της Ελένης Χατζηχριστοδούλου. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 32 ετών, έγγαμος. Εγκλωβίστηκε στο σπίτι του μετά τις εχθροπραξίες και εθεάθη για τελευταία φορά στις 2 Αυγούστου 1974. Βάσει μαρτυρίας του γιατρού Ξάνθου Χαραλαμπίδη ανεβρεθεί νεκρός στην Πάνω Κερύνεια και ενταφιάστηκε σε ομαδικό τάφο στην περιοχή. Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί. Άφησε πίσω τη σύζυγό του Μαρία και τα παιδιά του Ανδρέα και Ελένη.
Γιώργος Στρογγυλός, του Κώστα Στρογγυλού και της Άννας Μεσαρίτη. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 26 ετών, άγαμος. Εργαζόταν με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 23 Ιουλίου 1974 στο Πέλλαπαϊς. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ομάδα της ΤΜΤ στο Καζάφανι. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Καζάφανι και η ταυτότητά του εξακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA. Ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβου στις 22 Ιουλίου, 2007.
Άγγελος Τελεβάντος, του Αναστάση Τελεβάντου και της Μαριγώς Αγγελή. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 21 ετών, άγαμος. Έτοιμος για τις σπουδές του στην Αγγλία. Εθεάθη για τελευταία φορά στην Κερύνεια στις 23 Ιουλίου 1974. Δολοφονήθηκε εν ψυχρό. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Καζάφανι και η ταυτότητά του εξακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA. Ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβου στις 29 Σεπτεμβρίου 2007.
ΧριστόδουλοςΛάκης’ Χριστοδούλου, του Σολωμού Χριστοδούλου και της Θεοδώρας Γεωργιάδου. Έφεδρος, 26 ετών, εργαζόταν στην Κερύνεια ως τορναδόρος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 23 Ιουλίου 1974 στο Τριμίθι, όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τριμίθι και η ταυτότητά του εξακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA. Ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβου στις 19 Ιουνίου 2008.
Πολίτες φονευθέντες κατά την Τουρκική εισβολή το 1974
No photo
Γιώργος Ελευθερίου, του Ελευθέριου και της Ελένης. Πολίτης κάτοικος Θέρμιας. Φονεύθηκε από όλμο στην πλατεία της Θέρμιας κατά την προέλαση του τουρκικού στρατού. Ετάφη από τους εγκλωβισμένους κάτοικους της Θέρμιας στο κοιμητήριο της εκκλησίας της Παναγίας της Θερμιώτισσας στις 23 Ιουλίου 1974.
No photo
Θεοφανού Μάνιφορτ, του Παρασκευά και της Παρασκευής Χριστοδούλου. Πολίτης, 72 ετών από την Θέρμια. Βάση πληροφοριών, δολοφονήθηκε κατά την προέλαση του τουρκικού στρατού μεταξύ 23-24 Ιουλίου 1974, στο σπίτι της στη Θέρμια, μαζί με το γιο της Κωστάκη. Τα οστά της δεν έχουν εντοπιστεί.
No photo
Κωστάκης Μάνιφορτ, του Γιάννη Μεσαρίτη και της Θεοφανούς Χριστοδούλου. Πολίτης, 35 ετών. Βάση πληροφοριών, δολοφονήθηκε κατά την προέλαση του τουρκικού στρατού μεταξύ 23-24 Ιουλίου 1974, στο σπίτι του στη Θέρμια, μαζί με τη μητέρα του. Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί.
Κώστας Μοιράνθης, του Γιάννη Χατζή Τσιρίπιλλου και της Θεονίτσας Χατζή Παπακωσταντή από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού. Συνταξιούχος δάσκαλος, λογοτέχνης και μουσικός. Πολίτης, 70 ετών, έγγαμος. Βάσει μαρτυρίων, δολοφονήθηκε στα περίχωρα της Κερύνειας στις 22 Ιουλίου 1974 κατά την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων μετά την εκεχειρία. Τα οστά του δεν έχουν εντοπιστεί. Άφησε πίσω του τη σύζυγο του Όλγα, τους γιους του Δάφνη και Άλκη, την κόρη του Λήδα και έξι εγγόνια.
Σίμος Σχίζας, του Σάββα Σχίζα και της Ελένης Ιωάννου από τον Κάμπο της Τσακκίστρας. Πολίτης, 63 ετών, έγγαμος. Στις 22 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής προέλασης μετά την εκεχειρία, δέχτηκε έξω από το σπίτι του ριπή από 30 μμ πολυβόλο τουρκικού άρματος και τραυματίστηκε σοβαρά. Κατάφερε όμως να ειδοποιήσει συγγενείς στη Λευκωσία και αφού απεγκλωβίστηκε από δύο ξένους δημοσιογράφους, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Dome, από εκεί στο μεταγωγικό «Ερμής» και αργότερα στο νοσοκομείο των Αγγλικών βάσεων στο Ακρωτήρι. Απεβίωσε στην Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1981 από περιπλοκές των τραυμάτων του. Άφησε πίσω την σύζυγο του Ηρώ, την κόρη του Άντι και τους γιους του, Κώστα, Λούη και Άκη. Τα εγγόνια του δεν γνώρισαν ποτέ τον παππού τους.
Δημήτρης Χατζηλάρκου, του Στρατή και της Καλλιόπης. Πολίτης, 47 ετών, έγγαμος. Συνελήφθηκε από τους Τούρκους στο Πέλλαπαϊς τον Αύγουστο του 1974 μαζί με πολλούς άλλους άνδρες που είχαν εγκλωβιστεί με τις οικογένειες τους εκεί. Αιχμάλωτος στο Γκαράζ Παυλίδη, στα Άδανα και στο Αντίγιαμα. Ο φιλήσυχος αυτός καφετζής βασανίστηκε και κτυπήθηκε απάνθρωπα από τους Τούρκους βασανιστές του, κάποιοι λεν λόγω συνωνυμίας, άλλοι λεν γιατί οι Τούρκοι νόμιζαν πως είχε πάρει μέρος στις μάχες που έγιναν κοντά στο σπίτι του στην Πάνω Κερύνεια. Απεβίωσε από τα τραύματα του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 31 Οκτωβρίου 1974, λίγες  μέρες μετά την απελευθέρωση του από τα χέρια του Αττίλα. Άφησε πίσω την σύζυγο του Καλομοίρα και τις κόρες του Σωτηρούλα και Κάλια.
Κληρωτοί των οποίων αγνοείται η τύχη από το 1974
Ανδρέας Θεοδούλου, του Χρίστου και της Άννας. Κληρωτός της 33ης Μοίρας Καταδρομών, 21 ετών, άγαμος. Έλαβε μέρος στις μάχες του Άγιου Ιλαρίωνα. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, του Ελευθέριο. Κληρωτός στο 251 Τάγμα Πεζικού, 20 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κερύνεια και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Μιχαήλ Μιχαήλ, του Λέανδρου. Κληρωτός στο 251 Τάγμα Πεζικού, 19 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου 1974 στον Κουτσοβέντη και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Γιώργος ‘Κόκος’ Μουστάκας, του Κώστα Μουστάκα και Ελένης Πλατύ. Κληρωτός της 32ης Μοίρας Καταδρομών, 21 ετών, άγαμος. Καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 24 Ιουλίου 1974 μεταξύ Πέλλαπαϊς και Δίκωμο και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Νίκος Νικολάου, του Παναγιώτη Νικολάου και της Αναστασίας Σφογγαρά. Κληρωτός στο 251 Τάγμα Πεζικού, 19 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 21 Ιουλίου 1974 μεταξύ Άγιου Γεώργιου και Τριμίθι και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Χριστάκης Σκαλιάς, του Κώστα. Κληρωτός στο 251 Τάγμα Πεζικού, 19 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 23 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Ιλαρίωνα και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Γιώργος Τριγγής, του Ευτύχιου Τριγγή και της Αντιγόνης Φράγκου. Κληρωτός της 33ης Μοίρας Καταδρομών, 19 ετών, άγαμος. Καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κερύνεια και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Κυριάκος Φρίξου, του Κυριάκου. Κληρωτός στο 251 Τάγμα Πεζικού, 19 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου 1974 στην Κυθρέα και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Ανδρέας Χαραλάμπους, του Γιώργου. Εθελοντής στρατιώτης, 20 ετών, άγαμος. Καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 25 Ιουλίου 1974 στο Πέλλαπαϊς και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Έφεδροι των οποίων αγνοείται η τύχη από το 1974
Ανδρέας ‘Κίκος’ Γεωργίου, του Σταύρου. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 22 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κερύνεια και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Αλέξανδρος Γερμανός, του Γιώργου και της Αναστασίας. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 21 ετών, έγγαμος. Με τη σύζυγό του Δώρα, εγκλωβίστηκε στο σπίτι τους στην Πάνω Κερύνεια μετά τις εχθροπραξίες. Στις 2 Αυγούστου συνελήφθη από τον τουρκικό στρατό μαζί με τον αδελφό του Αντρέα και τον γαμβρό του Αιμίλιο Μιλτιάδη. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 11 Αυγούστου 1974 στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Χρίστος Καρεφυλλίδης, του Ανδρέα Καρεφυλλίδη και της Ελένης Βικτωρίδου. Έφεδρος της 33ης Μοίρας Καταδρομών, προστάτης οικογένειας, 20 ετών, άγαμος. Καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ. Έλαβε μέρος στις μάχες του Άγιου Ιλαρίωνα, Αγίου Γεώργιου και Γ.Σ. Πράξανδρου. Στην εφημερίδα «Αγών» 2 Αυγούστου 1974, το όνομα του Χρίστου αναφέρεται ανάμεσα σε αυτά που ο τουρκικός στρατός είχε δηλώσει στον Ερυθρό Σταυρό και τα Ηνωμένα Έθνη να βρίσκονται στο Μπογάζι της Κερύνειας ως αιχμάλωτοι πολέμου. Από τότε αγνοείται η τύχη του. Η οικογένεια απαιτεί και θα απαιτεί να μάθη τι απόγινε ο γιος της. Η υπόθεση εναντίων της Τουρκίας εκκρεμή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο από το 1999.
Ανδρέας Κωνσταντίνου, του Κώστα. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 30 ετών, έγγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 24 Ιουλίου 1974 στο Συχαρί και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Αιμίλιος Μιλτιάδης, του Μιλτιάδη. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 26 ετών, έγγαμος. Μετά τις εχθροπραξίες, εγκλωβίστηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και τα τρία τους παιδία στο σπίτι τους στην Πάνω Κερύνεια. Μαζί με τους κουνιάδους του Αλέξανδρο και Αντρέα Γερμανό, συνελήφθη από τον τουρκικό στρατό στις 2 Αυγούστου 1974 από το σπίτι των πεθερικών του. Εθεάθη για τελευταία φορά στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Κλεάνθης ‘Ανθούλης’ Μιχαηλίδης, του Χαραλάμπη Μιχαηλίδη και της Ελένης Οικονόμου. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 29 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 23 Ιουλίου 1974 στο Συχαρί και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Γιώργος Νικόλα, του Βασίλη και της Φωτούς. Έφεδρος, 22 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 10 Αυγούστου 1974 στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Μιχαλάκης ‘Λάκης’ Προεστός, του Όμηρου Προεστού και της Μαρούλας Βασιλείου. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 31 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 23 Ιουλίου 1974 μεταξύ Πέλλαπαϊς και Συχαρί και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Σταύρου Σταυρού, του Αλέξη. Έφεδρος της 33ης Μοίρας Καταδρομών, 23 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 20 Ιουλίου 1974 στο Πέλλαπαϊς και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Κυριάκος Στυλιανού, του Θουκή Στυλιανού και της Ελευθερίας Θεμιστοκλή από την Πάχνα. Έφεδρος της 32ης Μοίρας Καταδρομών, 24 ετών, άγαμος. Εργαζόταν στην Κερύνεια. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 24 Ιουλίου 1974 στο Συχαρί και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Τάκης Χαραλάμπους, του Ιάκωβου και της Ειρήνης. Έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού, 26 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 20 Ιουλίου 1974 στο 5 Μίλι και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Πολίτες των οποίων αγνοείται η τύχη από το 1974
Ανδρέας Γερμανός, του Γιώργου και της Αναστασίας. Πολίτης, 16 ετών, άγαμος. Μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια του εγκλωβίστηκε στο σπίτι του στην Πάνω Κερύνεια μετά τις εχθροπραξίες. Συνελήφθηκε από τον τουρκικό στρατό από το σπίτι του μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο και τον γαμβρό του Αιμίλιο Μιλτιάδη στις 2 Αυγούστου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 11 Αυγούστου 1974 στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
No photo
Κυριάκος ‘Κούλης’ Έλληνας, του Νικόλα Έλληνα και της Αγγελικής Χατζηνικόλα. Πολίτης, 57 ετών, άγαμος. Εγκλωβίστηκε στο σπίτι του μετά τις εχθροπραξίες. Εθεάθη για τελευταία φορά στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνεια στις 7 Αυγούστου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Κώστας Ιωάννου ‘Μαχαλλεπάρης’, του Γιάννη Κ. Θεωρή και της Θεοφανούς Κοσιάρη. Εθελοντής στο Κυπριακό Σύνταγμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολίτης, 63 ετών, έγγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου 1974 στο κτήμα του στο Τρία Μίλι και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Χρίστος Κάιζερ, του Νικόλα Κάιζερ και της Παρασκευής Χατζηχριστοφή. Πολίτης, καθηγητής θεολογίας στο Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας, 47 ετών, έγγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 2 Αυγούστου 1974 στην Κερύνεια και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Χριστόφορος Καϊμακκάμης ‘Λόντος’, του Διονύση Καϊμακάμη και της Κατερίνας Εμμανουήλ από την Λάπηθο. Πολίτης, 43 ετών, έγγαμος. Συνελήφθηκε στις 27 Ιουλίου 1974 από τον τουρκικό στρατό στο Κάρμι και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Παναγιώτης Κάττου, του Πετρή Σωτήρη και της Λούτσιας. Πολίτης, 49 ετών, έγγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 4 Αυγούστου 1974 στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Ηλίας Λαμπή, του Λαμπή Ηλία από την Χάρτζια και της Μαρίας Καλογήρου από την Θέρμια. Πολίτης, 18 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη στις 13 Σεπτεμβρίου 1974 στην Χάρτζια και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Μιχάλης Λαμπή του Λαμπή Ηλία από την Χάρτζια  και της Μαρίας Καλογήρου από την Θέρμια. Πολίτης, 16 ετών, άγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά μαζί με τον αδελφό του Ηλία στις 13 Σεπτεμβρίου 1974 στην Χάρτζια και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Χριστάκης Νεοκλέους, του Νεοκλή Χριστοφή και της Ελένης Χατζημάρκου από τον Αγρό. Αστυνομικός, κάτοικος Κερύνειας, 27 ετών. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 24 Ιουλίου 1974 μεταξύ Πέλλαπαϊς και Συχαρί και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Πορφύρης Οικονομίδης, του Ευσταθίου και της Αναστασίας. Πολίτης, 64 ετών, έγγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στο 5 Μίλι στις 20 Ιουλίου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Παγόνα Οικονομίδου, του Γεώργιου και Πολυξένης Παυλίδη. Πολίτης 55 ετών, έγγαμη. Εθεάθη για τελευταία φορά στο 5 Μίλι στις 20 Ιουλίου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη της.
Ξένια Οικονομίδου, του Πορφύρη και της Παγόνας. Πολίτης, 32 ετών, άγαμη. Εθεάθη για τελευταία φορά μαζί με τους γονείς της στο 5 Μίλι στις 20 Ιουλίου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη της.
Αλεξής Πατίνιος, του Γιώργου και της Ιουλιανής. Πολίτης, 59 ετών, έγγαμος. Εγκλωβίστηκε στο σπίτι του μετά τις εχθροπραξίες από οπού και συνελήφθη  από την τουρκοκυπριακή αστυνομία στις 6 Αυγούστου 1974. Εθεάθη για τελευταία φορά στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας και από τότε αγνοείται η τύχη του.
No photo
Θάλεια Προκοπίου, του Κύπρου Λυμπουρίδη. Πολίτης, 68 ετών. Εγκλωβίστηκε στο σπίτι της μετά τις εχθροπραξίες και εθεάθη για τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου 1974 στην Κερύνεια. Από τότε αγνοείται η τύχη της.
Κωνσταντίνος ‘Ντίνος’ Τσαγγαρίδης, του Δημήτρη Τσαγγαρίδη και της Ελένης Λοΐζου. Μαθητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας, καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ, 16 ετών, άγαμος. Εγκλωβίσθηκε με την οικογένεια του στο Πέλλαπαϊς. Εθεάθη για τελευταία φορά μεταξύ Πέλλαπαϊς και Συχαρί μαζί με τον μεγαλύτερο του αδελφό Λοΐζο στις 24 Ιουλίου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Λοΐζος Τσαγγαρίδης, του Δημήτρη Τσαγγαρίδη και της Ελένης Λοΐζου. Πολίτης, προστάτης οικογένειας, 26 ετών, άγαμος. Καλαθοσφαιριστής με την Κερυνειώτικη ομάδα της ΠΑΕΚ. Μετά την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων εγκλωβίστηκε στο Πέλλαπαϊς μαζί με την οικογένεια του. Με τον μικρότερο του αδελφό Ντίνο εθεάθη για τελευταία φορά στις 24 Ιουλίου 1974 μεταξύ Πέλλαπαϊς και Συχαρί και από τότε αγνοείται η τύχη του.
No photo
Θεοφάνης ‘Φανής’ Χαραλάμπους, του Κίμωνα. Πολίτης, 53 ετών, έγγαμος. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 2 Αυγούστου 1974 στην Κερύνεια και από τότε αγνοείται η τύχη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου