Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μιχάλης Κακογιάννης: Η ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου Ο ξένος Τύπος επισημαίνει την τεράστια απώλεια από το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη

Μιχάλης Κακογιάννης: Η ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου
Ο ξένος Τύπος επισημαίνει την τεράστια απώλεια από το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη
Μιχάλης Κακογιάννης: Η ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου
O Mιχάλης Κακογιάννης φωτογραφημένος την εποχή του «Αλέξη Ζορμπά»

11Share
εκτύπωση 
 Μια ολόκληρη σελίδα στον Guardian, μισή στους Times του Λονδίνου και αναφορές σε εφημερίδες όπως η Le Monde και η Le Figaro είναι απλώς δείγματα από τον απόηχο που είχε θάνατος του Μιχάλη Κακογιάννη στην Ευρώπη (πέθανε την Δευτέρα 25 Ιουλίου). Η είδηση του θανάτου του έχει κάνει το γύρο του κόσμου και τα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα διεθνώς έχουν ήδη δημοσιεύσει και συνεχίζουν να δημοσιεύουν αφιερώματα για το μεγάλο δημιουργό, εγκωμιάζοντας το συνολικό έργο του σκηνοθέτη του «Αλέξη Ζορμπά», της «Στέλλας» και των υπόλοιπων μεγάλων επιτυχιών του.

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε περισσότερα για τον τουρισμό της Ελλάδας απ' όσα οποιοδήποτε τουριστικός οργανισμός θα μπορούσε να κάνει ποτέ» γράφουν στην πρώτη φράση του επικήδειού τους οι Times αναφερόμενοι φυσικά στην επιτυχία του «Αλέξη Ζορμπά» (1964) που στην κυριολεξία άνοιξε τα σύνορα της Ελλάδας ορίζοντάς την ως τον ιδανικό προορισμό για τον τουρίστα της δεκαετίας του 1960.
«Ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου» χαρακτηρίζει τον σκηνοθέτη ο Guardian επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός κινηματογράφος αν και υφίσταται από το 1912 άρχισε να «διεθνοποιείται» χάρη στον Κακογιάννη.
Στα πληρέστατα ρεπορτάζ και των δυο βρετανικών εφημερίδων, το αποτύπωμά τους αφήνουν χαρακτηρισμοί όπως «σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο του διεθνούς πολιτισμού» αλλά και εύστοχες κριτικές επισημάνσεις για την σημασία του έργου του, όχι μόνον στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο καθώς επίσης και στην όπερα. Εργα του Κακογιάννη φιλοξένησε η Κρατική Οπερα της Φραγκφούρτης και η Metropolitan της Νέας Υόρκης (σύμφωνα μάλιστα με τον Ρόναλντ Μπρέγκαν του Guardian παράπονο του κακογιάννη ήταν που ποτέ δεν ανέβασε έργο στο Covent Garden).
Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο η απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. Πλήθος ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτικού κόσμου, φορείς αλλά και θαυμαστές του έργου του εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Μιχάλη Κακογιάννη.
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα φτάνουν από παντού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που αποτέλεσε για τον ίδιο, όνειρο ζωής.
Υπενθυμίζουμε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία του θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, (Σκουφά 34), την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, στις 16:00 και ακολούθως (μετά από επιθυμία του εκλιπόντος) η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, "ως προσωπικότητα που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα", δημοσία δαπάνη.



Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

11Share
εκτύπωση 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακογιάννης - Μίκης: Μια σπάνια τελευταία συνάντηση (video) 
Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 2000 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Captcha

Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
 
Ο Μιχάλης Κακογιάννης ως οικονομικός παράγων ανάπτυξης  | 00:06
Αν στον τόπο μας υπήρχε παιδεία και αίσθηση αναγνώρισης της προσφοράς και της αποφασιστικής συμβολής του πολιτισμού στην επιβίωση αυτού του τόπου, θα έπρεπε σήμερα οι ταξιτζήδες, τα γκαρσόνια, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, οι ξενοδόχοι, οι εργοστασιάρχες ελληνικών ειδών διατροφής, το υπουργείο Τουρισμού, οι εφοπλιστές, το υπουργείο Οικονομίας να κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τον χαμό του ευεργέτη τους. Η προσφορά του Μιχάλη Κακογιάννη δεν είναι μόνο πολιτιστική, είναι και οικονομική. Ίσως πάλι να είναι και οικονομική, γιατί ακριβώς είναι υψηλού επιπέδου πολιτιστική. Έχει άραγε αποτιμηθεί, πόσα εκατομμύρια τουριστών αποφάσισαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, εξ αφορμής του Ζορμπά; Η Μελίνα έλεγε, ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Ουδείς, από τους δικούς της, την κατάλαβε... Βλέπετε, μια τέτοια αντιμετώπιση, προϋποθέτει και μια άλλη εκπαίδευση και φοβάμαι μια άλλη χώρα...
Κώστας Αλατσατιανός
απάντησηαναφορά20
 
 
χρυση γενια  | 10:07
δυστυχως και ξανα δυστυχως ακομα ενας απο αυτη την χρυση γενια των δημιουργων της Ελλαδας μας αφησε μονους ποσο φτωχοτεροι ειμαστε?καποια στιγμη θα μεινουμε παντελως μονοι ορφανοι απο ανθρωπους που ειχαν αγκαλιασει την Ελλαδα και τοτε θα καταλαβουμε το ποσο οξυγονο μας εδειναν αυτοι οι γιγαντες
ΡΙ
απάντησηαναφορά00
 
 
Τα σοφα λογια του πατέρα του «Ζορμπά» Μ.Κακογιαννη.  | 11:33
«Το νόημα της ζωής; Θα σας το πω μετά θάνατον… Ακόμη δεν το έχω ανακαλύψει»
Χριστοδουλος Χ.
απάντησηαναφορά00
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου