Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΜΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Διακοπές στο εξωτερικό; Πάμε Ελλάδα

| Εκτύπωση | 23/06/2011 | ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ

Στιγμιότυπο από τη δημοσιογραφική διάσκεψη.
Σλόγκαν για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας
Πρωτοβουλία για προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για τους Κυπρίους που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, αναλαμβάνει ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας.

Εκστρατεία για την οικονομική και ηθική στήριξη της Ελλάδας διοργανώνει ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας σε μια πολύ κρίσιμη οικονομικά συγκυρία. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά στην προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για τους Κυπρίους που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΚΕΒΕ, σημειώθηκε ότι η διαφημιστική εκστρατεία περιλαμβάνει καταχωρίσεις στα ΜΜΕ και σε διαφημιστικές πινακίδες προς όσους Κυπρίους θα επιλέξουν το εξωτερικό για τις διακοπές τους, ώστε να προτιμήσουν την Ελλάδα. Το σλόγκαν της εκστρατείας είναι «Διακοπές στο εξωτερικό; Πάμε Ελλάδα». «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους αδελφούς μας στην Ελλάδα ότι η Κύπρος νοιάζεται και οι Έλληνες εδώ νοιάζονται για το τι γίνεται στην Ελλάδα», ανέφερε ο Άκης Πηγασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου.
«Τ' αδέλφια στην ανάγκη φαίνονται...»
Άκρως συγκινητική χαρακτήρισε πρώτος Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας επί οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, Βασίλης Σκρόνιας, την πρωτοβουλία του επιχειρηματικού συνδέσμου. «Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αδέλφια», είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας μιαν αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στη βοήθεια που έδωσε ιστορικά η Ελλάδα προς την Κύπρο αλλά και η Κύπρος προς την Ελλάδα.
«Τώρα που ζούμε άλλη μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, πάλι η Κύπρος προστρέχει άλλη μια φορά να μας υποστηρίξει», είπε.

Ζωτικής σημασίας ο τουρισμός

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκρόνιας χαρακτήρισε επιτακτική την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, αφού θα αποτελέσει άμεση πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. «Η αύξηση ομαδικών και ατομικών ταξιδιών προς την Ελλάδα από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι ζωτικής σημασίας», συμπλήρωσε, καλώντας τους Κύπριους καταναλωτές να επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.
Δημοφιλής προορισμός
Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη προτίμηση των Κύπριων ταξιδιωτών, αφού δέχεται κάθε χρόνο γύρω στους 300.000 επισκέπτες από την Κύπρο, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί την τέταρτη χώρα σε προσέλευση τουριστών στην Κύπρο, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σκρόνιας για τον τουρισμό από την Κύπρο προς την Ελλάδα το 2010, 428.682 Κύπριοι επισκέφθηκαν τη χώρα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ACTA Βίκτωρ Μαντοβάνης δήλωσε ότι φέτος η Ελλάδα και ειδικότερα τα ελληνικά νησιά παρουσιάζουν σημαντική άνοδο στις προτιμήσεις των Κυπρίων τουριστών.
Αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, παρά την κρίση, οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου - Ελλάδας παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% το 2010. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος του 2010, οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου - Ελλάδας ανήλθαν στο €1.46 δισ., έναντι €1.36 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Αξίζει, επίσης, ν' αναφερθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου στην Ελλάδα τους μήνες Ιανουάριο - Δεκέμβριο του 2010 ανήλθαν στα €244 εκατ., σε σύγκριση με €220 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του 2009, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 11% περίπου. Για την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν σε €1.22 δισ. σε σύγκριση με €1.14 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7% περίπου.
Κοινοπραξίες - συνεργασίες
«Ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι με τη συνεργασία τους οι δύο χώρες μπορούν όχι μόνο να εμβαθύνουν τις εμποροοικονομικές τους σχέσεις, αλλά και να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια», σημείωσε ο κ. Πηγασίου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος ευνοεί τις κοινοπραξίες και τις συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει κυπριακές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια και η Κύπρος ελληνικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα η κοινή επιχειρηματική δράση θα δώσει καρπούς και στις δύο οικονομίες. Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιωσήφ Ιωσήφ είπε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα περιθώρια και τομείς ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, όπως στον τομέα της ενέργειας, στην προώθηση του τομέα παραθεριστικών κατοικιών, συμπράξεις στον τομέα του τουρισμού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου